maanantai 8. syyskuuta 2014

Treffaillaan! Kokemuksia elävästä hanke-elämästä

Maaseudun tiedetreffit – hankkeen idea kiteytyy sloganiin - ”tutkimustietoa käytäntöön”. Tausta-ajatuksena on, että Suomessa tehdään monipuolista maaseutuelinkeinojen ja luonnonvara-alan tutkimusta, mutta tiedon välityksessä käytäntöön tarvitaan yhteistyötä ja mielenkiinnon herättävää tiedonvälitystä. Kaikille avoimet ja maksuttomat tiedetreffit ovat tutkimusten ja kehittämistyön esittelypäiviä, ”tempauksia”, joissa toimijat yhteisesti esittelevät uutta tietoa ja ideoita tulevaan kehittämistyöhön. Tutkimus- ja kehittämistyötä esittelevät Hämeen ammattikorkeakoulun lisäksi muun muassa Maa- ja Elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Helsingin yliopisto, Tampereen yliopisto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, ProAgria Etelä-Suomi ry, yritykset, säätiöt ja järjestöt.  Kuudessa päivässä on mukana yli 50 tutkimus- ja hanke-esittelyä.

Tietoa tarvitsee meistä jokainen

Ajankohtaisena - ja voisi sanoa meitä kaikkia koskettavana - aiheena on Biotalous ja uusiutuvat energiaratkaisut - päivä 24.9. Hämeenlinnassa. Näkökulmina ovat biotalous-käsitteen avaaminen ja pohdinta siitä, mitä biotaloudella käsitetään maaseudun kehittämisen ja liiketalouden näkökulmasta. Muita syksyn aiheita ovat ajatuksia herättelevä ruokaketju - päivä, maaseutuyrittäjyyden tulevaisuuskuvat ja puutarhatalous. Osallistuminen on helppoa, vaikkei aihepiiri suoraan koskisi omaa osaamisaluetta. Erästä osallistujaa lainatakseni: ”Tiedetreffeillä on yleissivistävää vaikutusta!”.  

Kyseenalaistaminen ja ihmettely sallittu

Kyse on paljon enemmästä kuin pelkästään tilaisuuksien järjestämisestä. Tutkimus-, koulutus-, neuvonta- ja käytäntö – polku vahvistuu ja opimme tuntemaan toisemme ihan oikean tekemisen kautta. Tiedetreffit ovat tutkimusten esittely- ja keskustelupäiviä, paino sanalla ”keskustelu”, sillä jokaisen esityksen päätteeksi on varattu aikaa kysymyksille ja mikä ettei kriittisillekin puheenvuoroille. Esityksistä tehdään videoklippejä ja PPT-esitykset viedään kotisivuille, jolloin tieto jää elämään hankkeen jälkeenkin. Joulukuussa julkaistaan artikkelikokoelma, työnimeltään ”Tiedetreffien satoa”.

Tunne vahvistuu

Hämmästyttävää on ollut, kuinka innokkaasti porukka on lähtenyt tiedetreffeille mukaan, vaikka hankeaikaa on vain reilu vuosi. Innostus on ollut tarttuvaa ja olen vakuuttunut, että uuden tiedon kohtaamispaikkoja tarvitaan. Rahoitusten perusteet edellyttävät yhä enemmän avoimuutta ja eri hankkeiden yhteensovittamista. Sosiaalinen media ja verkkototeutukset ovat nykyaikaa ja tulevaisuutta - tämä mahdollistaa tiedonvälityksen, jopa vuorovaikutuksen, maantieteellisiä rajoja katsomatta.

Maa-, metsä- ja puutarhatilat, maaseudun yrittäjät, neuvojat, kehittäjät, tutkijat, opettajat ja hankevetäjät - tervetuloa treffailemaan!

Sirpa Pussinen
Hämeen ammattikorkeakoulu, Biotalouden koulutus- ja tutkimuskeskus
Maaseudun tiedetreffit – hanke www.hamk.fi/maaseuduntiedetreffit
Facebook sivu https://www.facebook.com/pages/Maaseudun-tiedetreffit-hanke/214579158666451?ref=hl

_____________________

MAASEUDUN TIEDETREFFIT 2014

Maatalouden trendit, 3.6.2014, HAMK Mustiala, Tammela
Uusi hevostalous, 10.9.2014, Knehtilän tila, Hyvinkää
Biotalous ja uusiutuvat energiaratkaisut, 24.9.2014, Vanajanparvi, Hämeenlinna
Puheenaiheena ruokaketju, 7.10.2014 Krapi, Tuusula
Maaseutuyrittäjyyden tulevaisuuskuvat ja villit kortit, 5.11.2014, Ketolan strutsitila, Nurmijärvi
Puutarhatalouden suunnat, 19.11.2014, HAMK Lepaa, Hattula

Tapahtumat ovat maksuttomia, lounas omalla kustannuksella.

Hämeen ammattikorkeakoulun toteuttama Maaseudun tiedetreffit – hanke (2013-14) on saanut rahoitusta EU-osarahoitteisesta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta (2007-13), Uudenmaan ja Hämeen ELY-keskusten kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti