sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Isojen asioiden kevät Brysselissä

Kevät on Brysselissä aivan nurkan takana. Kirsikkapuissa on jo pienet kukat ja linnut laulavat. Muutama lämmin päivä ja luonto puhkeaa kukkaloistoon.

Kevät on ollut vilkas myös  meillä Helsinki EU Officessamme. Olemme ottaneet vastaan lukuisia vierailuryhmiä Suomesta ja myös toimeksiantotehtäviä on ollut erittäin paljon. Se on erittäin hieno asia. Rohkaisenkin lämpimästi  teitä kaikkia ottamaan  meihin yhteyttä niin isoissa kuin pienissäkin EU-asioissa! Autamme mielellämme EU-rahoitukseen ja hankemaailmaan liittyvissä kysymyksissä, Brysselin vierailuissa tai vaikkapa EU-rahoituskoulutuksen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Myös neuvottelutilamme täällä Brysselissä ovat varattavissa.

Euroopan unionissa ja Brysselissä on muutoinkin  tapahtunut alkuvuonna paljon – niin myönteistä kuin kielteistäkin. Alueiden ja kaupunkien näkökulmasta kiinnostavaa on ollut huomata seuraavan EU:n rakennerahastokauden 2020+ edunvalvonnan jo alkaneen. Tämä on hyvä esimerkki EU:n pitkistä valmisteluprosesseista. Tuntuu siltä, että saimme juuri äsken nykyiset rakennerahasto-ohjelmat sovittua ja nyt katse on jo seuraavassa kehyksessä. Myös tässä asiassa on tärkeää olla ajoissa liikkeellä ja vaikuttamassa siihen, että myös Etelä-Suomen alueet olisivat jatkossakin rakennerahastojen piirissä. Vuoden 2017 alkupuolella julkistettava EU:n koheesiokertomus sisältää jo alustavat linjaukset tulevasta rakennerahastopolitiikasta.

Erityisen ajankohtainen asia on kiertotalous. Komissio antoi ns. kiertotalouspakettiesityksen joulukuussa ja nyt se on Euroopan parlamentin ja neuvoston käsittelyssä. Kiertotalousaiheet heijastuvat voimakkaasti myös EU:n rahoitusohjelmiin. Tulevien vuosien aikana EU rahoittaa lukuisia kiertotalouteen liittyviä EU-hankkeita.

Myös kaupunkialueiden kehittämiseen liittyvät asiat ovat olleet paljon esillä tämän kevään aikana Hollannin ollessa EU:n puheenjohtajamaana. Toukokuun lopussa hyväksytään Amsterdamin EU-kokouksessa suuntaviivat älykkäälle, osallistavalle ja kestävälle kaupunkikehittämiselle. Myös niin sanottu älykäs alueellinen erikoistuminen edistyy eurooppalaisilla alueilla. Nyt on aika siirtyä älykkäistä suunnitelmista niiden toteuttamiseen.

Myös Iso-Britannian mahdollinen ero EU:sta, Brexit, puhututtaa. Kysymyksiä on paljon, mutta vastauksia paljon vähemmän. Mitä ero käytännössä tarkoittaisi? Itsenäistyykö Skotlanti ja hakeeko se EU-jäsenyyttä tavoitteenaan saada Iso-Britanniassa toimivat yritykset omalle maaperälleen? Käy niin tai näin, kyseessä ei kuitenkaan ole yhden yön asia. Eroon liittyvistä asioista neuvotellaan varmasti pitkään. Niin pitkään, että jotkut ovat arvelleet siihen mahtuvan jopa uuden kansanäänestyksenkin. Tällä hetkellä Iso-Britannian liike-elämä vastustaa voimakkaasti eroa EU:sta, mutta kansanäänestyksen tilanne on gallupien mukaan hyvin tasainen 50-50. Tunnelma on täällä Brysselissäkin odottava ja joitain EU-aloitteita on myös jätetty odottamaan äänestyksen tulosta.

Koko maailmaa järkyttäneet terroriteot Brysselissä jättivät toki erityisen surullisen jäljen tähän kevääseen. Iskut tapahtuivat viime viikolla ja tätä kirjoittaessani kaupunki on vielä hiljainen ihmisten ollessa pääsiäislomillaan. Valtava kukkameri meidänkin EU Officeamme lähimmällä metroasemalla, Maalbeekissa, muistuttaa minuakin joka päivä tapahtuneesta. Myös Brysselin lentokenttä on edelleen kiinni ja avautuu lähipäivinä – tosin vain 20%  toimintavolyymilla. Viennee useita kuukausia, ennen kuin lentokentän toiminta on palannut normaaliksi. Vahvana tunteena Brysselissä on kuitenkin päättäväisyys jatkaa kaupunkielämää mahdollisimman paljon, kuten ennenkin  – pelon ei pidä antaa voittaa.

Muutama lämmin päivä ja se on siinä – kevät!  Mielestäni kaunein vuodenaika Belgiassa. Eikä kevät ole enää kaukana Suomessakaan.  Nautitaan auringonpaisteesta ja lämmöstä.


Kirjoittaja Krista Taipale toimii Helsinki EU Officen päällikkönä Brysselissä

Krista Taipale, päällikkö
Helsinki EU Office, Bryssel
krista.taipale@helsinki.eu
www.helsinki.euEi kommentteja:

Lähetä kommentti